Mitt yogaliv
Yoga World
Bakom kulisserna

Hej Marie!

Marie Ledendal

Hej, Marie här. Det är jag som gör illustrationerna här på Mitt yogaliv. Att rita och skapa var något av det roligast jag viste som liten och ett av mina tidigaste minnen är när jag, 4 år, sitter i kökssoffan hos min dagmamma och ritar och ritar, istället för att leka tillsammans med de andra barnen i lekrummet. Många år har nu passerat och sedan 1,5 år tillbaka driver jag företaget House of Helmi där jag frilansar som illustratör. Det känns otroligt härligt att jag vågade ta steget och satsa professionellt på barndomsglädjen.

Min kreativa bana startade dock inom det textila området och sedan ett part år tillbaka kan jag titulera mig doktor i textildesign med inriktning på smarta textilier. Jag frilansar som textilformgivare och konstnär under plattformen Marie Ledendal, där jag jobbar med projekt i gränslandet mellan textilformgivning, forskning och konst; kort och gott ”allt som har med fibrer att göra”. Jag älskar att experimentera på olika sätt och på så vis hitta både nya samarbeten och uttrycksformer. Jag är ett stort fan av att sticka och brodera och som utövare av båda yogan och textilt hantverk ser jag tydliga kopplingar de båda områdena emellan. Få saker kan få mig så grundad och lugn som meditation eller stickning, vävning och broderi. Mina tankar blir centrerad och fokuserade, och hjärnan får en paus från allt. Utifrån diskussioner kring detta startade jag och Nellie förra året projektet ”Broderimeditaiton”, där vi börjarde undersöka och utforska en sittande meditationsform som utgår från att brodera. Även de senaste årens forskning visar mätbara likheter av positiva effekter i kroppen av textilt hantverk och yoga/meditation.

Jag är yogautövare sedan många år tillbaka, men får nog erkänna att det tog ett tag innan jag hittade rätt i varför jag gjorde det och därmed också hittade det inre drivet. Jag kom i kontakt med yogan redan som barn, då min pappa yogade en del, samt att min moster och hennes man alltid varit aktiva yogautövare. Det var på den tiden man ansågs vara något av en kuf om man sysslade med sådant flum som yoga. Som barn tyckte jag därför att det var helt naturligt att se vuxna yoga, med det skulle dröja till jag var 20 år innan jag frågade min moster om hon inte kunde lära mig. Men det var inte förrän 5 år senare då jag fann meditationen som saker och ting började falla på plats, och jag verkligen började förstå hur bra meditation och yoga är för både min kropp och själ. Idag värmer det i kroppen varje gång mina små tjejer gör egna varianter av yogapositioner (stående hunden är en klar favorit) bredvid mig samtidigt som jag yogar, eller att de bara helt naturligt i deras lek väljer att sitta eller stå i en yogaposition, och jag måste erkänna att jag blir lite avis på deras naturliga vighet.

För mig skapar meditation och yoga livskvalitet. Idag utövar jag framförallt meditation och yinyoga, som ett andrum med avkoppling och egen-tid för att skapa en inre balans. Men det kan även vara ganska jobbigt och jag antar att jag inte är ensam om att känna frustration över hur man skall hitta tid till yoga i hektiska perioder i livet och när jag väl sätter mig ner så rusar alla tankar in och gör att stunden blir allt annan än lugn och återhämtande. Det är konstigt det där att man vet att det är just det jag behöver just nu, och hur bra man mår efteråt, men ändå är det 100 andra saker man tror är viktigare att göra än att sätta sig ned och bara andas. Det senaste året har jag ironiskt nog illustrerat yogapositioner i betydligt fler timmar än jag praktisk hunnit gör dem. Det är ju i och för sig inget fel med det, då jag verkligen brinner för det jag och Nellie skapar genom Mitt yogaliv. Nu ska jag bara jobba lite mer på att även göra mera yoga själv, ja det där med att leva som man lär alltså…

Önskar dig er härlig söndag! Kram /Marie

2 kommentarer

  1. Hej,
    När ni pratar om att meditera med hjälp av olika handarbete, är det då tänkt att man exvis skall sticka efter ett mönster där man måste räkna maskor eller är det mer typ vävning där man inte nödvändigtvis måste ha ett mönster att utgå från? Det hela är mycket intressant tycker jag; men just ovanstående är en sak jag hänger upp mig på – alltså måste man fokusera hjärnan på något mönster eller är det bättre med fritt skapande? 🙂

    1. Hej Essa, Tack för din fråga och kommentar och va roligt att höra att du tycker det verkar intressant.
      Det finns nog inget rätt eller fel här, men när vi har haft broderimeditations sessioner så har vi använt oss av färdigstansade broderikort i lite halvhård kartong, där hålen dessutom är rätt stora (typ 3mm), och så har vi använt en rätt grov tråd och en större nål. Vi har sedan börjat i ena änden av kortet och sedan broderat rad efter rad med antingen förstygn eller korsstygn. Vi har medvetet valt att utforma broderidelen såhär mera avskalad och med enkla broderistygn för att underlätta att fokus riktas på den fysiska, återupprepande handlingen hos broderiet, istället för hur man kreativt vill skapa en mönsterbild, eller som du just nämner att man skall behöva räkna trådar och stygn. Detta också för att ta bort eventuella prestationskrav över att det man broderar inte blir fint nog, då utseendet på broderiet i detta ändamål inte är viktigt. I de studier som gjorts inom forskningen på detta område, så återkopplar forskarna till just den återupprepande fysiska rörelsen som finns i många textila hantverk, som en anledning till att t.ex. vår puls sänks när vi handarbetar. Hoppas detta gav svar på din fråga. Allt gott!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.