Mitt yogaliv
Yoga World
Bakom kulissernaYogagrejer

Ganesha – myten, elefanten, legenden

Hejsan! Marie & Nellie här. Hur har du det så här fredagen den 13e? Hoppas du inte haft allt för mycket otur… Det här med skrockfullhet är rätt intressant. I yogasammanhang florerar det mängder av olika citat som t.ex. ”where focus goes, energy flows”, många med det gemensamma budskapet att du i mångt och mycket själv kan styra vilken riktnign ditt liv ska ta. Så om du skulle spendera denna dag med att fokusera på att undvika otursamma saker och situationer kommer du sannolikt att uppleva mer otur än om du inte lade något fokus alls på några oturstankar. Samtidigt är det intressant med de gamla historierna som lett till att fredagen den 13e anses vara en otursdag… något som efter lite efterforskning helt och hållet verkar vara en skröna.

På tal om gamla historier så finns det även inom yogan en hel drös med sagor och berättelser om gudar och andra varelser från den hinduistiska, indiska mytologi. En av de stora figurerna är Ganesha, den elefanthövdade guden som enligt berättelsen är son till Shiva och Parvati. När det gäller huruvida han fick sitt elefanthuvud går historien isär, som så ofta i dessa gamla myter.

ganesha

Ganesha är visdomens och framgångens gud och har som specialitet att undanröja hinder på sin framfart genom mytologin. Han står för lycka och välgång och är därför en av de mest populära gudarna och den man främst tillber för att få vägledning och välsignelse. Till sitt elefanthuvud har Ganesha fyra armar och en stor mage som innesluter hela universum och han står för allt som är gott i alla des former. Han har mycket stor aptit, speciellt vad gäller godsaker, och som belöning till alla sina självdiciplinerade anhängare bjuder han på alla möjliga sötsaker … rätt schysst gud ändå.

Är du sugen på att hänga denna coola gud på väggen så finns det möjlighet att beställa den på mittyogaliv.se. Vilken är din favoritgud som du skulle du vilja ha på print framöver?

Trevlig helg! /Nellie & Marie

SparaSpara

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.