Mitt yogaliv
Yoga World
Familjeliv

Egentid i vardagen, vad är det?

Hejsan! Liv här. Vardagen har dragit igång igen efter ett för oss ganska långt jullov. Det är inte längre aktuellt att hasa runt i mysbyxor hela dagen och äta frukost så sent att en knappt hinner svälja sista kaffeklunken innan det är dags att börja fundera på vad vi ska äta till lunch. Men att vara tillbaka i vardagen och på kontoret har också en del trevliga fördelar; som att dricka kaffe i lugn och ro, det går att få tag på fackmän som en behöver hjälp av som också varit jullediga och nu är tillbaka på jobbet igen, och det är i alla fall lite lättare att inte gå bananas på godsakerna när det inte längre finns en chokladkartong på varje fikabord.

Jag gillar vardagen. Att ha rutiner. All vara för mig själv, fast jag är bland andra människor på jobbet. Att ha tid att tänka, både på jobbgrejer och privata funderingar. Jag känner mig lugn och trygg i vardagen. Jag gillar även att komma hem och stöka runt i köket medan barnen leker i väntan på kvällsmaten. Att sitta ner hela familjen runt matbordet, även om det ibland (rätt ofta faktisk) även kan vara är oerhört frustrerande… Jag gillar att sätta mig i soffan och titta på Barnkanalen (inte själv alltså utan tillsammans med barnen) och om jag har tur sitter jag med ett pyjamasklätt barn i knäet som jag kan krama om. Jag gillar att krypa ner i sängen och läsa godnattsaga, och prata om dagen som varit. Vardagen i ett nötskal.

Uttanasana

Vad som händer därefter är det som brukar kallas “egentid”. Jag gillar egentligen inte det uttrycket för all tid är ju min egen. Jag och bara jag bestämmer vad jag gör med min tid. Med “egentid” i detta fall menar jag den tid på dagen som är bara till mig, då jag kan välja helt fritt vad jag vill lägga dagens sista timmar på. Har jag tur och lyckats natta barn utan att själv somna då känns möjligheterna oändliga. Men helt sant är det inte med den där friheten, för det kan hända att det finns disk att ta hand om eller tvätt att vika och det kanske inte står högst upp på önskelistan för min “egentid”. Jag kanske hellre vill läsa en bok, ringa en vän eller lägga mig på yogamattan… Vad väljer jag då?

Jag gillar att kombinera saker, att göra lite av det trista och lite av det roliga. Det känns mycket härligare att göra något jag verkligen vill efter att jag utfört något som jag behöver göra. Helst av allt väver jag ihop aktiviteterna och använder det jag vill göra som belöning när jag gjort något jag behöver göra, men som jag tycker är rätt trist. Som att plocka ur den rena disken i diskmaskinen och fira med en framåtfällning mitt på köksgolvet. För att sedan fylla på diskmaskinen med den smutsiga disken och fira det med ytterligare en yogaposition. Det gäller alltså att gör det du kan med den tid du har, din egen tid.

Hur ser du på egentid? Vad gör du när du själv kan välja? /Liv

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.