Mitt yogaliv
Yoga World
Yogainspiratörer

Camilla Oldberg

Hejsan! Liv här. Oftast behövs det bara en kort paus för att dagen ska kännas lite mer njutbar. Det är något som Camilla Oldberg tagit fasta på, och dessutom delar med sig av på onlinetjänsten Yogobe. Här får du chansen att lära känna Camilla och ta del av hennes tips på hur yoga kan vara en del av vardagen.

Camilla Oldberg

1. Hur och när upptäckte du yoga?

Träning har alltid varit en stor del av mitt liv, men under många år handlade träningen om att ta ut mig till max samt att målet med träningen enbart hade yttre syften. Jag mår bra av att röra kroppen, även intensivt, men jag mådde inte bra av de utseendefixerade ideal som drev mig. När jag var femton år blev jag instruktör på ett gym hemma i Eskilstuna där jag är uppvuxen. Jag instruerade Les Mills koncept och kom i kontakt med BodyBalance. Jag minns än idag känslan när jag låg i avslappningen i slutet av klassen. Jag hade som ung så oerhört mycket press på mig själv. Jag var ambitiös till tusen och hade hundra bollar i luften, samtidigt. När jag låg där på golvet och tillät mig att mjukna så kom tårarna. Det var en enorm press som släppte och jag kände att det är så här jag vill må. Jag utbildade mig så småningom till BodyBalance-instruktör och fick jättefin feedback. Alla sa, det här är så rätt för dig och det kanske berodde på att det också kändes rätt. Kort därefter fick jag frågan om att gå en yogautbildning och trots att det lät skrämmande tog jag steget och tackade ja, och det är jag så oerhört tacksam för.

2. Vad betyder yoga för dig?

Yoga är en del av mig och mitt liv. Ett redskap som hjälper mig att hålla både kropp och sinne i balans. Jag använder asanas och andningsövningar efter behov och mående. Jag älskar att jag kan anpassa yogan på så många sätt och mycket yogande sker utanför yogamattan. Jag har det med mig som ett förhållningssätt till mig själv och min omgivning.

3. Hur använder du yoga i vardagen?

Yoga både hjälper mig att hantera livet, det ger mig verktyg och redskap att möta livets utmaningar, men det hjälper mig också att ta tillvara på livet. Yogan har hjälpt mig att bli bättre på att stanna upp, vara i nuet och att njuta av de små sakerna. Jag minns en händelse när jag backpackande genom Australien ett antal år innan jag började yoga. Vi hade lånat en bil och skulle köra den långa vägen från den australiensiska östkusten rätt in i öknen till den berömda röda klippan Ayers rock. Det tog flera dagar att resa dit, men när vi väl kom fram hann vi knappt ur bilen innan jag ville vidare. För det var så jag levde mitt liv. Jag bockade av saker på en lista och skyndade till nästa grej. När vi åkte därifrån slog det mig. Jag hade ju missat hela grejen. Varför hade jag inte tagit mig tiden att insupa atmosfären, läsa på skyltarna ordentligt, verkligen titta på och undersöka detta naturfenomen. Jag insåg att jag missade själva kärnan i livet. Yogan har genom år av praktisering tagit mig till en punkt där jag känner att jag kan göra just detta. Jag kan stanna upp och verkligen ta in stunden. Fysiskt yogar jag i princip dagligen, men det är på det mentala planet som yogan har den största inverkan i mitt vardagliga liv.

4. Vilken är din favoritposition och varför?

Jag gillar hundens position, adho mukha svanasana. Jag tycker att det är så skönt att få sträcka ut ryggen och baksida lår och släppa på spänningar runt nacken. Här står jag gärna ett par andetag. Det är det absolut bästa positionen för att få mig grundad och närvarande och dessutom blir jag oftast sugen på att fortsätta då det är så lätt att förflytta sig vidare från hunden och vips är jag igång med min praktisering.

5. Vilket är ditt bästa yogatips?

Jag älskar tjänster som Yogobe som erbjuder yoga online. Jag tycker att det är så kul och inspirerande att få möjligheten att testa olika lärare och yogastilar när det passar mig. Mycket utav min inspiration till klasser kommer härifrån. Jag hittar ett flöde jag gillar eller en intention och fortsätter sedan att bygga på med egna tankar och idéer. Är du nybörjare och inte vågar på ett yogapass på ett gym eller en studio, börja hemma. Är du som jag yogalärare och känner att inspirationen tryter mellan varven, våga testa en ny lärare eller yogastil online. Det är väldigt utvecklande och väldigt enkelt.

Camilla jobbar både som yogalärare och med kreativa hälsolösningar i sitt företag Creo Hälsa.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.