Mitt yogaliv
Yoga World
Yoga där du står

Ljusterapi i oxmånaderna

Hejsan! Liv här. Den mörka och kalla delen av året kan för många kännas ganska tunga, speciellt så här på senvintern när vi har levt i mörker och kyla rätt länge. Energidepåerna är sedan länge slut och det känns fortfarande långt till våren. Vi är i oxmånaderna. Det var i alla fall det som bönderna förr i tiden kallade månaderna mellan jul och april eftersom det var en ganska kämpig tid med jobb och slit och begränsad tillgång på mat eftersom det började bli gapa tomt i skafferierna.

Oxmånaderna

När solen kommer fram märks det tydligt hur stor saknade är av dagsljus. Det enda jag vill är att ge mig ut och vända näsan mot solen. Det ger verkligen så mycket energi! Har en dessutom turen att det ligger lite snö på marken så blir det värsta ljusterapin, ja nästas snudd på att man blir ljusblind. Jag går ganska ofta en promenad på lunchen, även när det är gråmulet, ja inte ens lite regn kan stoppa mig från att komma ut, det gäller ju bara att ha vettiga kläder på sig. 🙂

Vad har det här med yoga att göra? Jo, eftersom allt handlar om energi och att var och en har ansvar för sitt eget välmående så är det högst relevant att påminna sig själv om att årstiden påverkar (de flesta av) oss och vad som kan vara gynnsam att tänka på för att må så bra som möjligt.

Hur tar du dig igenom de mörka månaderna med energin i behåll?

2 kommentarer

  1. Jag försöker göra aktiviteter efter årstiderna. Skidor, skridskor på vintern. Cykla, springa på sommaren och våren. Yoga året om. Men att yogan också anpassas med platser (naturen, hemma med ljus tända, i yogasal, etc.) beroende på årstid och sinnets behov.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.