Mitt yogaliv
Yoga World
Yoga där du står

Jag älskar mig!

Hejsan! Liv här. Det här med självbild har länge varit svårt för mig trots diverse självhjälpsböcker om hur en får bättre självkänsla. Till en början förstod jag inte att det faktiskt är skillnad på självkänsla och självförtroende, dvs den jag ÄR är skilt från det jag GÖR. Puh, vilken lättnad det var när den poletten trillade ner! Insikten fick den “duktiga flickan” inom mig att flytta ut och i utrymmet hon lämnade fanns det plats för positiva tankar och aktioner som handlade om vad JAG vill och behöver. När jag tittar tillbaka på det så sammanföll denna insikt med att jag började yoga. Surprise, eller hur! Fast där och då förstod jag såklart inte vilken effekt yogapraktiseringen hade på det djupare planet, jag hade fortfarande fullt upp med att sätta händer och fötter på rätt plats i alla möjliga och omöjliga positioner, och att andas samtidigt såklart.

Yogan har lärt mig att tycka om mig själv. Jag vågar till och med säga att jag älskar mig själv. Tänk att det skulle ta över 30 år att upptäcka vilken härlig person jag är. Att acceptera den jag är och tycka om mig själv som jag är, istället för att vilja vara som “alla andra”, är en sådan befrielse. Jag har också märkt hur kärleken till mig själv smittar av sig på min omgivning. Jag är mer öppna för andras idéer och förslag och känner mig inte lika hotade av dem (för att det inte var jag som kom på det). Jag vill att andra ska lyckas och vill gärna hjälpa dem på de sätt jag kan (och ser det inte längre som konkurrens om vem som lyckas bäst). Jag har också “tuffat till mig” och står upp för mig själv (låter inte andra människor avgöra vad som är bra eller dåligt för mig).

Det finns massor av tips, ja faktiskt hela böcker, om att älska sig själv. Här kommer de tips som har varit mest värdefulla för mig. De flesta av dem kommer helt naturligt inom yogan, så det enklaste tipset är helt enkelt att börja yoga. 🙂

1. Sluta jämföra
Alla människor är unika. Vi kommer med olika DNA, uppväxt och erfarenheter. Vi har alla våra egna drömmar, även om de många gånger är ganska lika varandra. Jag är jag och du är du, och det är precis så det ska vara. Det finns därför ingen anledning att jämföra sig med andra människor.

2. Observera tankarna
Vi tänker ungefär 65.000 tankar på ett dygn och 95 % av dem är exakt samma tankar som igår. Dessa tankar kan antingen bygga dig starkare eller bryta ner dig, det är helt upp till dig (jag vet att det kan låta provocerande). Vi har en tendens att tro att våra tankar beskriver verkligheten, men så är inte fallet. Tankarna är snarare en spegling av våra  åsikter och upplevelser. Genom att observera tankarna kan vi skaffa oss information om dem och så småningom börja se mönster i dem.

3. Lev i nuet
Genom att fokusera på det som är just nu istället för att älta det förflutna eller oroa sig för framtiden blir livet lite härligare att leva. Det enda vi kan påverka är nuet. Så istället för att längt till fredagen, försök att uppskatta det som livet ger varje dag, i varje stund.

4. Gör ditt bästa
Det finns ett riktigt bra citat som hängt med mig ett par år nu. Det lyder såhär (fritt översatt från engelska): “Gör det bästa du kan tills du vet bättre. Sen när du vet bättre kan du också göra bättre”. Det är så himla lätt att se tillbaka på en situation och undra varför en inte gjorde bättre val. Men du gjorde ju så bra du kunde utifrån rådande omständigheter. Var nöjd med det och lita på att du alltid gör så gott du kan.

5. Utmana sanningar
Vi har alla med oss värderingar och “gamla sanningar” från vår uppväxt. Många av dem är som en del av vårt DNA och vi är inte ens medvetna om att det färgar all vi gör. Det blir ofta tydligt när vi ska välja utbildning, rösta eller köpa hus, situationer som är viktiga för vår framtid. Många gånger väljer vi utifrån andras förväntningar snarare än våra egna önskningar och preferenser. Våga utmana inpräntade sanningar och släng bort allt det som du egentligen inte tror på.

6. Möt dina rädslor
I varje given situation kan vi handla utifrån kärlek eller rädsla. Olika rädsla leder ofta till smärta av något slag, ett omedvetet motstånd mot det som är eller har varit. Det är egentligen en helt onödig smärta eftersom den skapas av våra egna, ofta omedvetna, reaktionsmönster dvs våra invanda tankar (se punkt 1). Genom att låta rädslorna komma fram i ljuset kan vi titta på dem i ett mer nyktert tillstånd och upptäcker ofta att det egentligen inte finns något att vara rädd för.

7. Förlåt dig själv
Alla människor gör misstag, och det är helt ok. Den enda som inte gör några misstag är den som är död. Kom ihåg att dina aktioner, det du gör, inte påverkar dig som person, den du är. För att kunna förlåta dig själv för något mindre bra du gjort behöver du först kunna acceptera det har hänt (återgå till punk 4 om det känns svårt). När du ger dig själv eller någon annan din förlåtelse kan du/ni skapa kraft och energi att gå vidare. Så släpp alla tankar och känslor om skuld och skam, acceptera det som hänt och försöka undvika att göra samma misstag igen. Är du skyldig någon en ursäkt, säg det till den personen. Att ta ansvar för något gör inte bara den andra personen gott, det ger också dig själv fri från skuldkänslor.

Yogan har lärt mig att tycka om mig själv. Jag vågar till och med säga att jag älskar mig själv. Tänk att det skulle ta över 30 år att upptäcka vilken härlig person jag är.

Lev livet! /Liv

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.