Mitt yogaliv
Yoga World
YogaLiv

Min matfilosofi

Hejsan! Det här med vad en väljer att äta, för jo det är ett val, eller snarare flera gånger om dagen. Hur väljer du? Jag har ibland svårt att välja utifrån alla aspekter som jag tycker är viktiga; hälsan, miljön, plånboken, etiskt och inte att förglömma, SMAK. Det måste ju vara gott att äta! Samtidigt vill jag lyfta ett viktigt MEN här, för det går faktiskt att lära sig att uppskatta nya smaker. Sånt som vid första smakprovet kanske inte alls är gott, helt enkelt för att en är ovan vid smaken, eller kanske konsistensen, det kan vi lära oss att tycka om. Så har det varit sedan vi var bebisar. Vi vänjer oss. För jag antar att de flesta av oss gått vidare från välling och barnmatsburkar…?

Nyttig mat

Men vad händer när de olika valen ställs emot varandra, vilket händer mig allt som oftast. Vad är då viktigast? Är det miljön? Hälsan? Eller smaken? För att göra det lite lättare för mig själv att ta dessa beslut så har jag skapat min matfilosofilista. Det är som en strategi eller vision för hur jag vill att mina måltider ska se ut, de flesta dagar i veckan i alla fall.

 1. Inga mejeriprodukter
  Etiska, klimat och hälsoskäl. Det finns så himla många bra alternativ nu för tiden. Havreprodukter är mina favoriter. Tänk på att undvika sojaprodukter som är miljöförstörande (skövlar regnskogen).
 2. Mycket grönsaker, gärna flera olika sorter
  Klimat och hälsoskäl. Grönsaker är en oerhört bra källa till nyttigheter som fiber, vitaminer och mineraler. De är alltså fullproppade med näring. Ju fler färger desto bättre, och dessutom vackrare.
 3. God sås
  Smak. Alltså det här är min favoritpunkt på listan. Alla maträtter blir mer delikata av en god sås! Jag älskar allt från kalla såser med massor av örter och citron till en mustig rödvinssås.
 4. Vegetariskt
  Etiska, klimat och hälsoskäl. I princip innebär denna punkt att jag vill undvika kött, specifikt rött kött från fyrfotadjur. Men om jag vet att djuren har haft det bra så kan jag tänka mig att äta kött vid väl valda tillfällen. Fisk slinker också den någon gång ibland. Men jag väljer ofta baljväxter även om jag fortfarande håller på att vänja mig vid konsistensen.

Om jag skulle definiera min matfilosofi så skulle den bli växtbaserad  med inslag av hållbara animaliska proteiner, så semi-vegansk skulle man kunna säga. 🙂 Vad tycker du är viktigt när du väljer vilken mat du ska äta? /Liv

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.