Mitt yogaliv
Yoga World
YogaLiv

Yoga och gemenskap

Hej!

Under ganska lång tid har jag framförallt yogat hemma, med hjälp av någon onlinetjänst via datorn. Det är såklart både enkelt och smidigt, men det är också lite ensamt. Det är något visst med att samlas i ett rum och yoga tillsammans, att höra de andra deltagarnas andetag och dela stunderna av utmaning och avslappning. Det är som att energin blir större och mer påtaglig när vi möts och yogar tillsammans, och även om vi inte säger ett enda ord till varandra så känner vi samhörighet och trygghet. Det är en härlig känsla!

Öppenhet

På sanskrit finns det ett uttryck som heter Sangha, vilket kan översättas till gemenskap (eller community på engelska). Begreppet kommer ursprungligen från de buddistiska munkarna och nunnorna men har på senart tid kommit att beskriva yogakulturen och de som utövar yoga. Många, förmodligen de flesta här i västvärlden i alla fall, börjar med yoga för de fysiska aspekterna. Men det vet nog inte riktigt vad det är de ha gett sig in på, för yogan kommer sannolika påverka betydligt fler aspekter av deras liv än så.  Yoga betyder union eller förening vilket kan tolkas på lite olika sätt. En tolkning är att vi genom yogapraktiken förenar kroppen, själen och sinnet, med hjälp av andetaget. En annan tolkning handlar om att vi alla är förenade med varandra och att vi är ett med hela universum. Kanske är det en kombination av båda tolkningarna som gör att vi som gillar yoga dras till varandra och uppskattar varandras sällskap. Att vi har en varm och kärleksfull relation till varandra och verkligen bryr oss utan att ens veta namnen på den andra personerna.

I min Sangha är det öppenheten som jag uppskattar allra mest. Att kön, ålder, ursprung, status etc. inte spelar någon roll. Alla yogar på lika villkor och med samma ansvar. Det tycker jag är väldigt fint.

Har du någon Sangha? Vad gör den speciell för dig? /Liv

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.