Mitt yogaliv
Yoga World
Yoga där du står

Träna din röst

Hejsan! Klara här, Livs kompis. Det här med chanting, att lyssna på och uppleva ljud och vibrationer, vad tycker du om det? Härligt eller obekvämt? Jag tycker mig märka att det blir mer vanligt att chanta (dvs sjunga) olika fraser i början och/eller slutet av yogaklasser. Eller är det bara jag som utsatt mig mer för den typen av yoga?

Enligt både den modern vetenskapen och uråldriga yogatraditionen är vibrationer är ett uttryck för liv. Hela världen består av energi som vibrerar på olika frekvensnivåer och vibrationerna vid chanting öppnar upp sinnet, rensar bort negativa energier och ökar medvetenheten.

Jag vet inte riktigt. Kan chanting verkligen rensa bort skräp från kroppen? Ja, varför inte?!  Oavsett vad så börjar jag tycka att det är ett trevligt inslag att träna på att uttrycka sig. Att trycka på med rösten tillsammans med andra människor. Ja, det är lite som att sjunga i en kör, tack och lov utan någon publik eller förväntan på att det ska låta vackert. 🙂

 

Att använda rösten i vardagliga situationer tycker jag kan vara svårt. Både när det gäller att dela sina åsikter och att göra det med en självklarhet att andra vill lyssna på det en har att säga. Men vet du vad, du är värd att lyssna på!

Så har det inte alltid känts för mig men jag har tränat på det och som med så mycket annat ger det resultat. Detta är mina bästa tips för att börja ta lite mer plats i samtal och konversationer och känna sig bekväm med det:

  1. Delta aktivt i konversationer med vänner och bekanta
    Träna på att uttrycka din åsikt i sammanhang du känner dig bekväm i och med människor du tycker om. Undvik dock att ha en åsikt bara för åsiktens skull, för dina vänners skull.
  2. Våga vara tyst
    När någon ställer en fråga, ta ett par andetag och känn efter vad du vill svara och inte förrän då ger du ditt svar. Undvik att fylla ut tystnaden med “eeeee”, “uhm” för att köpa dig lite tid. Tystnaden visar att du faktiskt menar det du sedan säger.
  3. Var tydlig med ditt budskap/åsikt/önskan
    Om du ska bli tagen på allvar och om de(n) du pratar med ska orka lyssna klart är det bra att vara kortfattad och tydlig. Undvik att snurra in dig i massa ursäkter, för det är inte speciellt intressant att lyssna på.

En annan bra grej är att träna på att låta. Jag kommer ihåg när jag gick till logopeden (i min tidiga ungdom) och fick lära mig att mjuka upp stämbanden och öva på att göra olika typer av ljud. Många av dess ljud har sedan återkommit i olika yogasammanhang. Läs följande högt och med inlevelse (tills luften tar slut):

Ahhhhhhhhhhhh

Mmmmmmmmm

Bzzzzzzzzzzzzzzzz

Lek med ljuden och utforska hur ditt röstregister ser ut. Lycka till! /Klara

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.